N – min metoda: Uzimanje Uzoraka Zemljišta za Efikasnu Primenu Azotnih Đubriva

N – min metoda: Uzimanje Uzoraka Zemljišta za Efikasnu Primenu Azotnih Đubriva

N – min metoda: Uzimanje Uzoraka Zemljišta za Efikasnu Primenu Azotnih Đubriva

Pravilna primena azotnih đubriva zahteva preciznost u uzimanju uzoraka zemljišta, posebno kada koristimo N – min metodu. Ova metoda je ključna za određivanje lakopristupačnog, nitratnog azota (NO3) u zemljištu i pruža osnovu za preporuke o vrsti, količini i vremenu primene azotnih đubriva.

 

**Zašto je N – min metoda važna?**
N – min metodom dobijamo informacije o sadržaju azota u zemljištu, omogućavajući nam preciznu preporuku za optimalno đubrenje. Ciljevi ove metode uključuju postizanje maksimalnih prinosa uz minimalna ulaganja, zaštitu životne sredine i očuvanje zemljišta.

**Kada uzimati uzorke?**
Uzimanje uzoraka treba obaviti 7-10 dana pre prve prihrane ozimih useva ili pre setve jarih useva. Ovo je ključno vreme za tačnu analizu kako bismo imali dovoljno vremena za odgovarajuće đubrenje.

**Kako odabrati površinu za uzorkovanje?**
Na ujednačenoj parceli, maksimalna površina za uzimanje uzoraka iznosi 15 do 20 ha, dok je na neujednačenoj parceli preporučljivo uzimati uzorke sa 5 do 10 ha. Parcelu sa neujednačenom nadmorskom visinom treba podeliti na tipične delove i uzeti uzorke sa svakog dela.

**Broj uzoraka i dubina uzorkovanja:**
Jedan prosečan uzorak treba se sastojati od 15 do 25 pojedinačnih uzoraka ravnomerno raspoređenih po celoj parceli. Dubina uzorkovanja varira prema usevu: za jaru ječam i povrće – 0 do 30 cm, a za ozimu pšenicu, uljanu repicu i soju – 0 do 30 cm, 30 do 60 cm i 60 do 90 cm. Za kukuruz, šećernu repu i suncokret, uzorci se uzimaju sa dubina od 0 do 30 cm, 30 do 60 cm i 60 do 90 cm.

**Masa uzorka i postupanje s njima:**
Uzorci trebaju težiti oko 500 grama. Važno je čuvati uzorke na temperaturi do 4 stepena Celzijusova od uzorkovanja do analize. Najbolje je izvršiti analizu odmah nakon uzimanja uzoraka, najkasnije u roku od 7 dana, kako bi se izbegle promene u rezultatima zbog promene temperature.

Uzimanje uzoraka zemljišta za N – min metodu predstavlja ključni korak u obezbeđivanju tačnih preporuka za primenu azotnih đubriva, čime se postiže optimalan prinos, štiti životna sredina i očuva kvalitet zemljišta.