Privilegija je sarađivati sa kompanijama kao što je vinarija Belo Brdo. Čerević i okolina vas prosto teraju da razmišljate ne samo kako popiti dobru čašu vina, nego i šta su preduslovi kvaliteta kakvo donose njihova vina.
Privilegija je sarađivati sa kompanijama kao što je vinarija Belo Brdo. Čerević i okolina vas prosto teraju da razmišljate ne samo kako popiti dobru čašu vina, nego i šta su preduslovi kvaliteta kakvo donose njihova vina.
Uzorkovanje zemljišta važna je agrotehnička mera i preduslov za visoke prinose i kvalitet useva. Pravilno uzorkovanje značajno je naročito danas, kada su cene đubriva i drugih inputa enormno visoke. Koristi su višestruke – poljoprivrednici i te kako štede jer zahvaljujući analizi tla i preporuci stručnjaka često bace manje đubriva nego što su planirali, a smanjuje se degradacija zemljišta i emisija ugljen dioksida.
Među njima su preduzetnice, inženjerke, pravnice, istoričarke, direktorke... One su osnivačice Vinarije 100 žena, sve su postigle izvanredan uspeh u svojim profesionalnim oblastima. Bila nam je čast i zadovoljstvo pružiti im bezrezervnu podršku kroz maksimalno angažovanje u uzorkovanju zemljišta.
Imam skoro iskustvo sa uzorkovanjem i analizom zemljišta za koje mislim da će biti zanimljivo ne samo poljoprivrednicima, već i IT-jevicima koje zanima primena modernih tehničkih rešenja u poljoprivredi. Možda uzorkovanje zemljišta ne zvuči kao high tech posao i do nedavno uglavnom i nije bilo takvo, ali u ovoj akciji smo se koristili mapama, satelitskim snimcima, preciznom navigacijom i kamionetom sa nekom vrlo zanimljivom namenskom opremom.
Pitali ste se da li je moguće varijabilno đubrenje a nemate mogućnost varijabilnog rasipanja i kompijuter za čitanje podataka. Jedno od rešenja je da vaše parcele izdelimo na pravilne oblike jasno definisanih dimenzija. Takve zone ili potparcele dimenzija od 3 do 5 ha uzorkujemo na unapred efinisanim lokacijama. Nakon analize zemljišta korisnicima se kreira mapa za đubrenje, gde svaka zona ima definisane količine za đubrenje. Pogledajte primer: